Rapport: Salah hjälte i derbyt!

Bild till nyheten Rapport: Salah hjälte i derbyt!
Liverpool dominerade Merseysidederbyt från start och fick ett ännu större övertag när Ashley Young fick syna det röda kortet i första halvlek. Mohamed Salah klev fram från elva meter och dunkade in 1-0 innan han på tilläggstid satte spiken i kistan för segern med ett 2-0-mål.

Liverpool visade tidigt positiva intentioner i offensiven med ett snabbt passningsspel som skapade problem för Everton.

I den 12:e minuten fick Luis Diaz ett superläge efter en snabb omställning där Dominik Szoboszlai satte fart och släppte bollen i precis rätt tid för att ge colombianen ett skottläge i straffområdet, men han dröjde något för länge med avslutet vilket möjliggjorde en Everton-block.

Några minuter senare fick Liverpool ett nytt omställningsläge där de var fyra mot en. Diaz slog dock en passning med lite för små marginaler vilket möjliggjorde en brytning av en intensivt hemjobbande Doucoure.

Liverpool dominerade stora delar av den första halvtimmen och hade 75 procents bollinnehav, men de farligaste chanserna skapade de när Everton gjorde framtryckningar efter kanterna och flyttade upp laget vilket öppnade upp omställningsmöjligheter.

Jordan Pickford testades för första gången i den 33:e minuten när Alexis Mac Allister testade från distans. Skottet var tungt och tvingade målvakten att släppa en retur som han dock hann först på själv.

I den 37:e minuten gjorde Ashley Young ett misstag som skulle kosta Everton dyrt i form av att behöva spela resterande del av matchen med tio man. Engelsmannen hängde inte med när Diaz dribblade sig fram och sänkte honom med en glidtackling som resulterade i ett andra gult kort och utvisning.

En konsekvens av det röda kortet var den väntade: Everton föll hem med laget och barrikaderade eget straffområde. Liverpool letade febrilt vägar igenom och testade dessutom med flertalet långskott som susade tätt över Pickfords ribba.

Det blev inga mål i första halvleken och därmed visade Anfields resultattavla 0-0 när lagen vandrade ut till omklädningsrummen för pausvila.

Matchbilden var densamma i inledningen av den första halvleken och sex minuter in i halvleken serverades Mohamed Salah ett jätteläge lite på chans när ett blockerat skott föll ned rakt framför fötterna på honom. Tre blåklädda kastade sig dock fram och lyckades täcka anfallarens avslut.

Efter en dryg timmes spel gjorde Jürgen Klopp ett dubbelbyte: Kostas Tsimikas och Ryan Gravenberch ersattes av Harvey Elliott och Darwin Nunez.

Strax därefter fick en varnad Ibrahima Konaté lämna plats för Joel Matip.

Liverpool satte allt större tryck mot Evertons straffområde ju längre matchen led och Diaz ropade på straff när han blev sänkt efter en fin vändning, men domare Craig Pawson friade och VAR-rummet hade inget att säga.

Straff skulle det dock bli några få minuter senare när Keane sträckte ut handen i straffområdet och blockerade ett inlägg. Pawson gick ut till VAR-skärmen och pekade senare på straffpunkten. Salah var stensäker och dundrade in 1-0 från elva meter.

Strax efter målet kom Joe Gomez in från bänken när han ersatte Diaz.

Liverpool spelade mest av matchen efter att ha tagit ledningen. De rullade bollen bekvämt inom laget och Everton hade ingen som helst chans att göra några offensiva försök.

I den sista ordinarie minuten tvingade Elliott fram en fin räddning av Pickford med ett distinkt skott från distans.

Pawson lade till hela nio minuter tilläggstid och Liverpool skulle utnyttja den tiden genom att utöka ledningen till 2-0. Nunez drev fram i full fart i en omställning och hittade fram till Salah som kunde sätta dit sitt andra mål för matchen och definitivt säkra en röd seger i det 243:e Merseysidederbyt.