– Jag vill göra vänsterbacksplatsen till min

Bild till nyheten – Jag vill göra vänsterbacksplatsen till min
Luke Chambers kan få starta på Anfield ikväll – och han har högtflygande framtidsplaner.

19-årige Chambers fick sina första minuter som Liverpoolspelare som inhoppare i Ligacupsegern mot Leicester för en månad sedan. Ett ögonblick han aldrig drömmer:

– När det tredje målet gick in satt jag bara och applåderade och hade egentligen börjat koppla av lite eftersom det var i 88:e minuten. Jag hörde inte managern först och Curt (Curtis Jones) satt vid min sida och knackade på mig: "du ska in, du ska in". Så jag tittade upp och han sa: "ta på dig tröjan". Efter det blev det lite dimmigt, berättar Luke för Liverpoolfc.com.

– Du måste offra så mycket. Du saknar tiden när du kanske kunde gå ut, men det kan du inte. Men att få uppleva en sådan stund visar att allt är värt det. Speciellt för mina föräldrar som har tagit med mig överallt för att spela fotboll, som lämnat sina jobb tidigt och offrat allt för mig. Det var ett lika stort ögonblick för dom som för mig.

– Det var bara början och jag vill ha mer. Jag vill ha fler chanser, men det var en bra start.

Med Andy Robertson långtidsskadad är Kostas Tsimikas förstås den förväntade vikarien, men Chambers kan säkert förvänta sig att få speltid i cuperna. Kanske redan i EL-mötet mot Toulouse ikväll?

Framtid som mittback

Luke Chambers of Liverpool and Martial Godo of Fulham in action during the PL2 game at AXA Training Centre on November 6, 2022 in Kirkby, England.

Prestonfödde Chambers har tillhört akademin i Kirkby sedan sex års ålder och upp till U18-laget sågs han främst som en målfarlig mittfältare. Nu försöker han sig på en framgångsrik karriär som vänsterback, även om Jürgen Klopp till och med har uttryckt sig i ordalag som att Chambers har kvaliteter att bli en framtida mittback.

– När jag ser på Luke Chambers tänker jag: "Wow, han har allt som en mittback behöver, utom kroppen", yttrade managern efter träningsmatch mot Lyon i Dubai under VM i december.

Själv gillar Luke att 'läsa spelet' än att ta alltför stora risker.

– Jag tror att jag är en försvarare som oftast blir 'stående på fötterna'. Jag kastar mig inte in i situationer, utan tänker mer på positioneringen. Det är därför jag snappar upp en del passningar och läser spelet bra. När du ser hur Virgil van Dijk försvarar sig... han är så elegant och läser spelet så otroligt bra. Jag anser att de är de bästa försvarsspelarna i dagens fotboll så det är vad jag också försöker göra. Behålla lugnet och försvara, berättar Luke.

– Med den mångsidighet jag har nu så hjälper det mig i matcherna, eftersom det kan öppna fler dörrar. Om du är lugn med bollen och spelar för en klubb som Liverpool så är det något som krävs över hela banan. Även som målvakt krävs att du ska kunna spela bollen med ett lugn. Det passar mig bra, så jag försöker vara modig och involvera mig.

Blev en man i Skottland

Kilmarnock's Luke Chambers and Cammy MacPherson in action during a cinch Premiership match between Kilmarnock and St Johnstone at Rugby Park, on May...

I våras fick han fina omdömen när han lånades ut till skotska Kilmarnock (bild ovan), där han fick 16 framträdanden mot "vuxna män". Han nobbade till och med spel i U20-VM för England för att hjälpa "Killie" att rädda kontraktet i högsta ligan. 

– När jag kom till Kilmarnock var det lite annorlunda, eftersom det var arbeten som stod på spel. Det var en helt annan miljö. Att som 18-åring komma in i ett sånt omklädningsrum var en verklig ögonöppnare. När jag återvände till Liverpool kände jag att jag hade mognat mycket som person och det lärde mig saker som jag aldrig hade kunnat lära mig här. Som de andra sidorna av spelet och att kunna bo ensam.

– På kort sikt hoppas jag att jag kan få fler matcher från avbytarbänken eller till och med någon match från start. Förhoppningsvis får jag fler chanser. På lång sikt hoppas jag att bli ordinarie vänsterback och spela otaliga matcher för klubben. Det är vad jag drömmer om.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Bli medlem/abonnera på LFC.se
- 299 kr/år (25 kr/månad eller 0,82 öre/dag)
- 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer