Bara 48,6 procent segrar vid 13:30-matcher

Bild till nyheten Bara 48,6 procent segrar vid 13:30-matcher
Alla känner till Jürgen Klopps avsmak för så kallade "lunchmatcher". Statistiken visar också att antalet segrar skiljer sig rejält jämfört med alla andra matchtider.

Denna höst kan vi visserligen inte klaga nämnvärt eftersom utfallet i dessa 13:30-tider har genererat i två segrar (Wolves, Everton) och lördagens oavgjorda mot Manchester City. 

Men enligt statistik som Opta plockat fram (se nedan) är det uppseendeväckande stor skillnad mellan Liverpools poängskörd vid 13:30 jämfört med alla andra kick off-tider. 

Under Jürgen Klopps ledning har The Reds spelat 271 matcher på andra tidpunkter, varav hela 64,6 procent har vunnits. 21,8 har slutat oavgjort och 13,7 i förlust. Det innebär ett snitt på 2,15 poäng per match.

Om vi multiplicerar 2,15 med 38 matcher får vi 81,7. Det är långt över antalet poäng som laget plockade säsongen 2020/21 (69), en bit efter 2021/22 (92) och långt bättre än 2022/23 (67).

Men när det gäller 13:30-matcher rasar segerprocenten rejält till 48,6 procent, 32,4 oavgjorda och 18,9 förluster.

Det ger ett poängsnitt på 1,78 och multiplicerar vi det igen med 38 får vi 67,64 procent. Med andra ord ungefär detsamma som säsongerna 2020/21 och 2022/23.

Voffor gör di på dette viset?

Någon vetting förklaring till varför det är så stor skillnad finns väl egentligen inte, inte minst med tanke på att ärkerivalen Manchester City under Pep Guardiola har vunnit 25 av 33 matcher med tidig avspark, alltså en segerprocent på hela 75,8.

Spanjoren har faktiskt högre segerprocent kl 13:30 än alla andra speltider.

Alla matcher har definitivt inte varit så kallade stormatcher heller. Lag som Swansea, Watford, Everton, Stoke, Fulham, Nottingham, Bournemouth och West Bromwich har alla luggat The Reds på poäng och segrar.

Samtidigt ska tilläggas att Liverpool också är det lag som spelat överlägset flest så kallade "lunchmatcher" direkt efter landslagsuppehåll (14) under Klopps regim. 

Tvåa på den listan är Tottenham som spelat på den tidiga avsparkstiden sex gånger. Knappast rättvist, eller hur? 

Men faktum kvarstår: varför är Liverpools segerstatistik inte bättre än så? Klart är att ingen gillar tidig kick off, varken spelarna själva eller supportrarna.  Uppenbarligen endast tv-bolagen.

Klopps nya "inställning"

Och snart är det dags igen – den 9 december ska Liverpool till Selhurst Park och möta Crystal Palace kl 13:30. Men först väntar LASK och Fulham hemma på torsdag och söndag samt Sheffield United borta nästa onsdag.

Jürgen Klopp var ändå skön när han på fredagens presskonferens inför City fick frågan om han kan förklara vilken påverkan tidig avspark har på spelarna:

– Nej, för uppenbarligen är inte min engelska tillräckligt bra för att jag ska kunna förklara så att ni förstår. Jag vill inte slösa min tid, eller er. Thomas Tuchel pratade väldigt intressant om spelschemat generellt, han var helt lugn och saklig, men tyska tidningar skrev att han hade haft en "rant". Jag såg det och tänkte: "Är det en 'rant'? Då är det ett svårt ord att förstå." Han var helt lugn. Och de har färre matcher än oss i England. Ingen vill höra min förklaring, jag har försökt några gånger. 

– Jag älskar att spela 13:30! Det är min nya inställning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

🧑‍🎄
GE BORT ETT MEDLEMSKAP I JULKLAPP! 
Endast 299 kr/år  99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer