Rapport: Elliott segerskytt på övertid!

Bild till nyheten Rapport: Elliott segerskytt på övertid!
Det satt långt inne, men Liverpool tog tre poäng och klev upp i, åtminstone tillfällig, ligaledning efter att ha besegrat Crystal Palace med 2-1 efter mål av Mohamed Salah och Harvey Elliott.

De båda lagen bjöd på en ganska försiktig inledning på matchen där inga egentliga målchanser skapades. Kostas Tsimikas testade från distans och Darwin Nunez var lite för het i förhållande till offsidelinjen ett par gånger.

Även om de inte skapade några farliga chanser behövde Liverpool inte lång tid på sig för att ta ett grepp om matchen i form av ett överlägset bollinnehav. Hemmalaget Palace var raka i sitt spel och försökte ställa om snabbt de få gånger de fick tag i bollen.

I den 27:e minuten visade Alisson varför han är världens bästa målvakt när han stod för en jätteräddning på Lermas avslut vid den bortre stolpen. Brassen styrde bollen i stolpen innan den kunde rensas iväg från faran.

Palace såg ut att komma att få en till gyllene chans att ta ledningen några minuter senare. Wataru Endo blev av med bollen precis utanför straffområdet och bollvinnande Will Hughes stack in den i straffområdet till Edouard som fälldes av Virgil van Dijk. Domare Madley pekade på straffpunkten – men efter en lång VAR-check ändrade han beslutet då Hughes bedömdes ha foulat Endo vid bollvinsten.

Liverpool fick aldrig riktigt fart i spelet på offensiv planhalva. De letade och letade vägar igenom, utan framgång. Mycket på grund av slarv och en tröghet i de individuella aktionerna.

Det var i stora delar en halvlek att glömma för The Reds när de vandrade ut till pausvila vid ställningen 0-0.

Inför den andra halvleken valde Jürgen Klopp att göra ett byte: Endo ersattes av Joe Gomez som klev ut på högerbackspositionen medan Alexander-Arnold flyttade upp på mittfältet.

I den 48:e minuten skapade Liverpool sin farligaste målchans i matchen när Luis Diaz vek in från sin vänsterkant och svingade in ett hårt inlägg mot Nunez vars nickstyrning gick strax utanför.

Palace fick en straff bortdömd i första halvleken, men de skulle få chansen från elva meter i den 57:e minuten. I en situation där ett inlägg slogs in från vänster sparkade Jarell Quansah på anfallaren Mateta istället för bollen. Madley signalerade inte för straff, men nästan två minuter senare ropade VAR-rummet ut honom till skärmen och därefter pekade han på straffpunkten. Mateta klev fram och placerade säkert in 1-0.

Precis innan straffen gjorde Klopp två byten: Quansah och Gravenberch lämnade plats för Ibrahima Konaté och Cody Gakpo.

Liverpool såg mycket oinspirerade ut i kvitteringsjakten och faktum var att de efter 70 minuters spel inte hade lyckats skjuta ett enda skott på mål, en statistisk som sammanfattade insatsen väl.

Med en dryg kvart kvar att spela genomfördes de sista bytena: Nunez och Szoboszlai ersattes av Harvey Elliott och Curtis Jones.

Klopp lyckades med bytena – igen

Strax därefter blev Jordan Ayew utvisad efter att ha blivit tilldelad ett andra gult kort till följd av att ha slitit ned Elliott i ett omställningsläge. Det skapade förutsättningarna för en rejält spännande avslutning där Liverpool fick vara en man mer i kvitteringsjakten.

De behövde inte mer än några sekunder på sig för att dra nytta av den fördelen. I det första anfallet efter utvisningen nådde bollen fram till Salah i straffområdet, anfallaren drog till med ett avslut som letade sig i nät via en Palace-försvarare.

Därmed fick Salah fira att ha nått den mäktiga milstolpen i form av 200 gjorda mål för Liverpool.

Det var ett helt annat Liverpool efter utvisningen och då skulle belönas för nivåhöjningen på den första av tio tilläggsminuter och det var inhoppande Elliott som gjorde det på egen hand. Engelsmannen dribblade sig fram mot straffområdet, gled förbi en motståndare med enkelhet innan han drog till med ett vackert och välplacerat avslut som betydde ledning för gästerna.

Det gick inte att ta miste på vad målet betydde för Liverpoolsupportern sedan barnsben när han firade vilt.

Diaz såg ut att ha chippat in målet som definitivt säkrade segern några minuter senare, men linjemannen höjde sin flagga och målet godkändes inte.

Därmed var det nervöst ända in i slutet och Alisson behövde göra ännu en fin räddning i den tionde tilläggsminuten när Andersen fick ett nickläge från nära håll efter en fast situation. Brassen stod alltså pall och efter 112 minuters fotboll blåste Madley av matchen och Liverpool gick upp i, åtminstone tillfällig, serieledning.