Framtidens viktigaste värvning

Bild till nyheten Framtidens viktigaste värvning
Bellingham, Caicedo och Lavia i all ära. Frågar ni mig var förra transferfönstrets stora namn en helt annan och han satt snarare i kostym på ett kontor än i träningskläder. Låt oss tala om den så omtalade Max Eberl…

Tre miljoner euro. Det är vad Red Bull-klubbarna betalade för Keita, Minamino, Konaté och Szoboszlai.

179 miljoner euro är vad vi köpte dem för från Leipzig och Salzburg.

Att identifiera lovande talanger långt innan de blommar har varit i Red Bulls melodi långt innan deras intåg i fotbollsvärlden och deras tillvägagångssätt kommer att leva vidare efter att de gått vidare. 

När Brightons sportchef Dan Ashworth lämnade sin tjänst efter att gjort liknande underverk för ett tag sedan var det som att ingenting hänt för Brighton - hans efterträdare var ju redan klar. Och när Manchester United nu ska ta sina första steg under ett delvis nytt styre är det mästerscouten Paul Mitchell som är första namnet som de kopplas ihop med.

Och juste, Ashworth som jag nämnde, han värvades ju av Newcastle när deras nya kapitel påbörjades.

Framtidens transferstrategi

Director of sport Max Eberl of RB Leipzig gestures prior to the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and RB Leipzig at Europa-Park Stadion on...

Kanske är det därför som Max Eberl (bild ovan) är namnet som diskuteras i Liverpool. Eberl är, kanske inte helt överraskande, en elev från Red Bull-skolan.

Fotbollsvärlden är på väg in i en ny framtid. Florentino Pérezs “Galácticos” känns allt mer som en kvarvara från svunnen tid - trots att såväl Chelsea som Arsenal och Manchester City värvat sina egna Galácticos nyligen.

Framtiden tillhör de toppklubbar som kan applicera Brightons och Leipzigs idéer och samtidigt stärka upp med ekonomiska muskel när akademin halkar efter. 

Att Manchester City lyckades kränga Cole Palmer efter att han knappt spelat 8 timmar Premier League-fotboll i sitt liv för en halv miljard kronor till en direkt konkurrent visar att de har spelare i deras led som kommer att fylla den redan fulla plånboken än mer och likaså hans position.

Och att Brighton, som ju blev av med till synes oersättliga spelare i sommar, är med i tabellens övre hälft visar att de inte står med en fot i framtiden, utan snarare med hela verksamheten.   

Att det här är framtiden blir ännu mer påtagligt när klubb efter klubb blir del av ett större nätverk. Manchester City har idag 13 klubbar de samarbetar med. Att värva unga, låta de få tid på fotbollsplanen på deras nivå och sedan sälja dem dyrt eller än bättre – få in dem i den egna startelvan, skapar ganska snabbt ett eget ekosystem som kan generera hutlösa summor till klubbar och deras ägare. 

Samla alla under samma tak

Att Manchester City tjänar en halv miljard på försäljning av en enda spelare som knappt spelat fotboll gör dem till en mycket större aktör än vad vi vill erkänna.

För visst kan vi prata om oljepengar hit och oljepengar dit, men när den egna akademin genererar inkomsterna blir argumenten snabbt meningslösa, även om akademin i fråga ju byggdes på en grund med 115 misstänkta brott i bagaget. 

Det tog inte Jürgen Klopp lång tid innan han började prata om att samla akademin och seniortruppen under samma tak. Med flytten till den nya träningsanläggningen har också flera akademispelare pratat gott om att dag in och dag ut vara nära seniorspelarna.

Ta James McConnell som exempel –  en lyckad försäsong har tagit honom ännu närmare seniortruppen och mot Toulouse fick han till och med göra sin debut. Efter debuten har han pratat gott om betydelsen att vara runt A-laget samt hur Harvey Elliott hjälpt honom med till exempel positionsspelet.

Det är inte raketforskning. En bra träningsanläggning, en respekterad akademi och förutsättningar för unga spelare att få spela bra fotboll räcker för att nå väldigt långt.

I kombination med en klubbsjäl som uppehålls av såväl spelare, ledare och supportrar kan det faktiskt räcka hur långt som helst. Men det tar tid och kräver investeringar i delar av verksamheten som sista veckan i augusti knappast väcker titeldrömmarna till liv. 

Kan bli viktigaste värvningen

Vår nya träningsanläggning i Kirkby kostade en bra bit över en halvmiljard kronor att bygga. Rekryteringen av personalen har säkert kostat en del också och då står vi fortfarande där utan några spelare. Lägg därtill kostnaden att hämta in och skola ungdomar till att bli nästa Trent Alexander-Arnold och pengarna börjar ganska snabbt att sticka iväg.

Ben Doak, Calum Scanlon, James McConnell och Conor Bradley är alla spelare som antingen tar plats i framtidens Liverpool eller som kommer att generera fina pengar till truppen.

Jarell Quansah i sin tur är mer eller mindre redan där och spelare som Trent Alexander-Arnold och Curtis Jones har under en lång tid visat att förutsättningarna finns där att nå hur högt som helst. Och i kulisserna har vi ju fostrat en alldeles fantastisk målvakt i Caoimhin Kelleher.

Max Eberl är just nu den kanske viktigaste värvningen som vi skulle kunna göra. Någonstans får vi vara realistiska och inse att Liverpool inte kommer att vara del av en koncern som äger 13 klubbar och då behövs hjärnor däruppe som både kan hitta rätt talang, men också se till att samma talang får blomma – antingen i det egna ledet eller ute på lån. 

Dessutom – samma kritiska inställning som vi kan ha mot klubbens värvningar eller bristen på dem måste vi också kunna ha mot hur våra ungdomar hanteras.

Förädla och förvalta talanger

Vad händer egentligen med Stefan Bajcetic (bild nedan) till exempel? Ska spelaren som så många av oss blev helt förälskade i förra säsongen nu kämpa om sin plats mot en handfull spelare eller finns en plan för att få honom att växa så snabbt som han har potential till?

Stefan Bajcetic of Liverpool arrives for the Carabao Cup Third Round match between Liverpool and Leicester City at Anfield on September 27, 2023 in...

Att förvalta talang är en viktig del av verksamheten, men det är även förmågan att identifiera potentiella bakslag tidigt och åtgärda det.

I allt det här får vi också vänja oss vid att våra favoriter lämnar oss.

Om jag ska vara ärlig blöder hjärtat varje gång jag ser Neco Williams – likaså Taiwo Awoniyi och Harry Wilson. Bara tanken av att se Ben Doak stå på motståndarsidan känns fel och den dagen Stefan Bajcetic eventuellt lämnar oss kommer hans nästa klubb få en tillfällig medgångssupporter på köpet med mig. 

Vi har kommit en bra bit, va? Spelare vi sålt imponerar i sina lag och på kö till egentligen alla positioner står flera lovande talanger.

Låt oss nu hämta in rätt personer som både vågar och kan ta oss in i framtiden på riktigt.

Av Kalle Kovács

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

🧑‍🎄
GE BORT ETT MEDLEMSKAP I JULKLAPP! 
Endast 299 kr/år  99 kr/år för familjemedlem

Redigering av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer