Debatt: Nunez måltorka kan bli tungan på vågen i titelstriden

Bild till nyheten Debatt: Nunez måltorka kan bli tungan på vågen i titelstriden

Darwin Nunez svaga siffror framför kassen är återigen på tapeten. Kan det komma att avgöra titelkampen – och finns det något hopp om att statistiken ska förbättras?

I cupvinsten mot Arsenal i söndags avlossade strikern fyra skott utan att bollen lyckades leta sig in i nätmaskorna. Men, hans inverkan i matcherna går förstås att mäta i mer än bara mål. Den här säsongen har laget undvikit förlust i samtliga av de 17 matcherna som Darwin funnits med i startelvan. 

Den ständiga debatten om hans svaga avslut är fortfarande långt ifrån över. Men stödet från Jürgen Klopp ärvara orubbligt. Det är inget snack om att uruguayanen är en viktig hörnsten i tyskens lagbygge. Även fansen på the Kop har tagit honom till sina hjärtan. 

Efter positionsbytet i andra halvlek mot Arsenal i söndags ändrades matchbilden. Mot Newcastle överbelastade han backlinjen från en central roll i anfallet. Det är inte långsökt att påstå att den enda personen som är kapabel att stoppa Nunez från att göra precis vad han vill på planen är han själv.

24-åringen beskrevs mer eller mindre som kaos personifierat när han anlände från Benfica sommaren 2022 och man är alltid garanterad att han skapar oreda framför motståndarmålen. 
Men hans nuvarande facit berättar också en annan historia: bara ett enda mål på sina senaste 15 matcher.


Med hans prestation i 4-2 vinsten mot Newcastle som referensram kan vi föga förvånande konstatera att Nunez borde ha hittat nätmaskorna. Där förväntades han göra 1.7mål enligt xG-räkningen – vilket är det högsta xG en PL-spelare har åstadkommit utan att göra mål på hela tre säsonger. 

Inte en lugn stund

Nunez är en riktig plåga för försvarare en mot en, hans första friläge mot Newcastle är ett perfekt exempel på det.
 – Han har både fart och kraft och det är därför som han kommer till de här lägena, säger Jamie Carragher till Sky Sports. Om det var Cody Gakpo skulle den chansen aldrig ha skett.

Det visar även statistiken. Nunez avlossar 4.66 skott per 90 minuter, vilket innebär att han tar fler avslut än Erling Haaland och mest av alla spelare som ingår i räkningen. (1000 spelade minuter under säsongen är ett minimum för att räknas med.) Statistiken som oftast har visat vilka spelare som också är pålitligast framför kassen är en parallell som inte kan göras i fallet Nunez.



Han har missat många stora chanser, mest av alla för att vara exakt (18). Men det är nödvändigtvis inte ett jättestort problem, då nuvarande skyttekungen Erling Haaland missat 17 stycken, alltså bara en färre.


– Så länge som Darwin kommer till lägen som idag är allting frid och fröjd. Jag vet inte exakt hur många mål vi gjort i år – men det är många – och Darwin kommer att göra mål, det är inget snack om saken. Ingen behöver oroa sig för honom, sa Klopp efter Newcastle-matchen.

Vissa kan komma att bli uppmuntrade av de facto att Nunez i en statistisk modell liknande xG faktiskt har något bättre siffror. Post-shot expected-goals, baseras som xG på avslutens kvalitet men särskiljs av att den tar i hänsyn om avslutet kom via en nick eller skott med foten och om det träffat mål.

Här ställs Chelseas Nicolas Jackson i kontrast som trots sina låga siffror “post-shot” är den som missat målet flest gånger av alla den här säsongen.
Nunez träffar mål, men inte i nät, utom oftast på målvakten.


Resultatet här ovan visar att Nunez förväntade antal mål är större än hans egentliga facit, det dubbla. Men eftersom de flesta av hans avslut faktiskt träffar inom målramen visar det att han antingen faller offer för imponerande målvakts prestationer eller att det är något annat i görningen.

De flesta av Nunez avslut är alldeles för försiktigt tagna, det har varit bredsidor som hamnar mitt i mål. 
– Han är inte klinisk ,menar Carragher, när han har den där halva sekunden att tänka uppstår problemen. När han tagit avsluten instinktivt hittar han nätmaskorna mer ofta än sällan.



Kan det vara dåligt självförtroende eller dålig teknik som är orsaken? Avslut är ju onekligen en konstart. Som exempel har Harry Kane och Hueng Min Son överpresterat sin xG statistik i sex raka säsonger.

Vi måste också föra till minnet hur Luis Suarez förvandlades till målgörare. Under sin första säsong på Anfield gjorde Suarez bara elva mål, trots att statistiken menar på att han borde gjort minst 17.04. 
För att sedan säsongen 2013/14 överträffa statistiken då han förväntades göra 20.55 mål, men tangerade Alan Shearers dåvarande rekord med hela 31.

Ketchupeffekten  

Nunez behöver inte gå i samma fotspår som Suarez för att vara en värdefull spelare i Klopps Liverpool. Han har mer än nog bevisat det. 
Men i en potentiell strid om titeln som kan komma att avgöras av väldigt små marginaler – en bortrest Mohamed Salah och en Kevin De Bruyne som är tillbaka från skada – skulle ett uppsving i Nunez målstatistik kunna bli en avgörande faktor. 

Och vem vet, kanske handlar det bara om den berömda ketchupeffekten? Eller att allt plötsligt bara lossnar en vacker dag, som för Luis Suarez?

Vad tror du? Logga gärna in och kommentera.

Källa: Skysports.com/Andrew Bate. 

❗

Vi behöver din support 2024! 
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer