Chockbeskedet: Klopp lämnar efter säsongen

Bild till nyheten Chockbeskedet: Klopp lämnar efter säsongen

Jürgen Klopp meddelar att han kommer att kliva av uppdraget som manager efter säsongen.

Liverpool kommer med det chockartade beskedet att Jürgen Klopp meddelat klubbens ägare att han önskar att lämna när säsongen 2023/24 är till ända.

Assisterande tränarna Pep Lijnders och Peter Krawietz, samt utvecklingstränaren Vitor Matos kommer också att lämna sina uppdrag. 

Hör managern förklara sitt beslut nedan. 

– Jag kan förstå att det är en chock för många människor just nu, när ni hör om det första gången, men jag kan förklara det, eller åtminstone försöka, säger Klopp.

– Jag älskar allting med den här klubben. Jag älskar allting med den här staden, jag älskar allting med våra supportrar, jag älskar vårt lag, jag älskar staben. Jag älskar allting. Men att jag ändå fattar det här beslutet visar er hur övertygad jag är att det är något jag måste göra. 

– Det är så att jag, hur ska jag säga, börjar få slut på energi. Jag har inga problem just nu, jag har varit medveten ett tag om att jag behövde meddela det här någon gång, men det är ingen fara nu. Jag vet bara att jag inte kan göra det här om och om och om igen. 

– Efter alla år vi har spenderat tillsammans och efter allting som vi har gått igenom så har min respekt växt för er, kärleken har växt och det minsta jag är skyldig er är sanningen – och det här är sanningen.

Nedan finns en längre intervju med tysken. 

I sommar tar Klopp alltså åtta och ett halvt år som Liverpoolmanager i mål. Han anställdes i oktober 2015 och sedan dess har han lett klubben genom en framgångssaga som tagit den tillbaka till den absoluta toppen. 

Liverpool har vunnit Champions League, Premier League, klubblags-VM, FA-cupen, Ligacupen, Supercupen och Community Shield under managerns ledning. Fler titlar det kan det bli innan denna säsongs slut. Redan i februari väntar en ny final i Ligacupen.

– Jag meddelade klubben redan i november. Jag måste kanske förklara det lite grann för de som ser på utifrån, jag står vid sidlinjen och på träningar och sådant, men majoriteten av allt händer runtikring dessa saker. Det innebär att en säsong börjar och så inleder man nästan omedelbart planeringen av den kommande.

– När vi satt tillsammans och pratade om potentiella värvningar, nästa sommars träningsläger, var vi kunde resa och liknande, då kom tanken: "Jag är inte säker på att jag är kvar här då." Jag blev själv överraskad. Jag hade då börjat tänka på det.

Alla farväl får vänta

– Det började inte då, men förra säsongen var en supertuff säsong och det fanns stunder där andra klubbar nog hade beslutat: "Kom igen, tack så mycket för allt men vi bör nog gå skilda vägar här." Det hände inte.

– För mig var det super, super, superviktigt att jag kunde hjälpa det här laget tillbaka på rätt spår. Det var allt jag tänkte på. När jag insåg ganska tidigt att det hade hänt, ett väldigt bra lag med enorm potential, bra ålder, fantastiska karaktärer och allt sådant, då kunde jag börja fundera över mig själv och det här var vad jag kom fram till. Det är inte vad jag vill, det är bara det jag tror är 100 procent rätt.

Med fyra månader kvar av säsongen är Liverpool kvar i fyra turneringar. Då det finns titlar att vinna är Klopp tydlig med att alla farväl får vänta tills dess att han gör sin sista match som manager för Liverpool Football Club.

– Det kommer en tid, kanske den sista matchen här eller på någon annan plats, jag menar i någon annan turnering eller så. Det finns tid för allt det. Nu måste vi gå för det. De utifrån kommer vilja använda det här beskedet, skratta åt det, vilja störa oss, säger Klopp.

– Vi är Liverpool, vi har gått igenom svårare saker tillsammans. Ni gick igenom svårare saker innan jag kom hit. Låt oss hitta styrkan i det. Det vore härligt. Låt oss pressa ut allt ur den här säsongen så vi har ännu fler saker att le åt när vi blickar tillbaka i framtiden. 

FSG: Vi har full respekt för hans önskan

Fenway Sports Groups Mike Gordon har kommenterat nyheten. Han understryker den kollektiva viljan att fortsätta som vanligt fram till säsongens slut. 

– Först och främst vill jag, å John Henry och Tom Werners vägnar, uttrycka vilken uppskattning vi känner för Jürgen. Det behöver inte sägas att vi kommer vara enormt ledsna över att förlora en manager av den här kalibern, men en person och en ledare som jag har enorm respekt och uppskattning för. Samtidigt så har vi full respekt för hans önskan och anledningarna till varför han beslutat att den nuvarande säsongen blir hans sista i Liverpool.

– För att uppfylla Jürgens önskan så kommer vi att spara hyllningarna för en mer passande tid, men det vore inte rätt att inte ta den här chansen till att understryka att anställningen av honom är en av de största händelserna under vår tid som ägare. 

– Framgångarna under åren talar för sig själva, den glädje som Jürgen och hans lag har bringat supportarna likaså. Hans många framgångar kommer aldrig att tas för givet. För att använda ett ordspråk synonymt med en annan stor Liverpooltränare, Jürgen Klopp "gjorde folket lyckliga" och vi har fullt förtroende för att han kommer att fortsätta att göra det fram tills att han slutar. 

– Det visar på Jürgens otroliga professionalism och fortsatta vilja att göra det bästa för Liverpool FC att hans beslut meddelades på ett sådant sätt att vi kan fortsätta som vanligt under resterande del av hans tid här medan vi samtidigt får möjligheten att förbereda oss för framtiden.

– Vår prioritering är nu tvådelad. För det första, att se till att framstegen som har gjorts på planen den här säsongen fortsätter under säsongens avslutande månader. För det andra, att fortsätta arbetet med att se till att vi kan anpassa oss till en framtid utan Jürgen. Dessa ambitioner kommer att strävas mot med klubbens bästa i fokus, samt supportrarna. Vi kommer att uppdatera supportrarna när saker och ting utvecklats.

– Avslutningsvis vill jag ta chansen att uttrycka vår uppskattning för Jürgen, för allt han har gjort och fortsätter att göra för Liverpool Football Club. Tack, Jürgen. När tiden kommer så kommer du aldrig att vandra ensam.


❗

Vi behöver din support 2024! 
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner


100 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer