Rapport: Säker seger – till slut!

Bild till nyheten Rapport: Säker seger – till slut!
Liverpools oförmåga att ta vara på målchanserna såg ut att kunna kosta dem dyrt mot Luton som ledde matchen på Anfield i paus. I den andra halvleken lossnade det dock för The Reds som trots det dystra skadeläget säkrade tre nya poäng.

Liverpool satte fart på spelet från start och satte tryck mot Luton-målet genom att skapa ett par hörnor under de första två minuterna.

De skapade en jättechans i den tredje minuten när en längre boll från Caoimhin Kelleher nådde hela vägen fram till Luis Diaz som hade fri väg mot målet. Colombianen tog sig in i straffområdet men väl där lyckades han inte få till något avslut och chansen rann ut i sanden. Bara minuten senare fick Diaz en ny chans när Harvey Elliott lyfte in bollen bakom backlinjen, men avslutet placerades en bit utanför stolpen.

I den tionde minuten slog Cody Gakpo till med en cykelspark som dock inte satte Luton-keepern Kaminski på något större prov. Hemmalaget, pådrivna av en taggad Anfieldpublik, stod verkligen för en lovande matchöppning där de gång efter annan hittade vägar igenom gästernas försvar. Luton å andra sidan var inte helt ofarliga när de väl kunde ställa om och sätta fart efter kanterna.

Liverpool skulle bli straffade för att de inte tog vara på någon av de tidiga chanserna. I den tolfte minuten kombinerade sig Chong fram efter vänsterkanten och avlossade ett skott som via Kelleher styrdes till Ogbene som satte dit matchens första mål. 0-1.

Liverpool lät sig inte nedslås av målet utan de fortsatte att sätta ett väldigt tryck mot Luton-målet. Efter en dryg halvtimmes spel stod Wataru Endo för en fin aktion när han dribblade sig fram och chippade bollen mot den bortre stolpen där Diaz återigen hade svårt att få en ren träff när han kastade sig fram för att avsluta.

Gång efter annan kom hemmalaget loss i fina anfall men när bollen väll nådde den offensiva trion ville det sig verkligen inte. Avsluten, om de överhuvudtaget hanns ta innan ett försvarsben kom emellan, var nästintill outhärdligt svaga.

När halvleken var till ända hade Jürgen Klopps lag skapat 12 chanser men endast lyckats träffa mål tre gånger, vilket summerade den första halvan av tillställningen väl. Beslutsfattandet och avsluten i sista tredjedelen lämnade mycket att önska.

Det dröjde inte länge i den andra halvleken innan Diaz fick en ny chans att avsluta i straffområdet, men ännu en gång blockerades skottet av en uppoffrande försvarsspelare. I den efterföljande situationen slog Diaz ett inspel på en försvarsspelares arm och hela Anfield ropade på straffspark, utan att få gehör från domare Andy Madley.

I den 56:e minuten jobbade Liverpool fram en tionde hörna i matchen. Denna gång skulle det ge resultat. Lagkapten Van Dijk identifierade en yta vid den första stolpen som han löpte in i för att sedan möta Mac Allisters inlägg med full kraft – Kaminski var chanslös och 1-1 var ett faktum.

Det kändes som att målet skulle bli förlösande och det dröjde inte längre än två minuter innan en annan nederländare, Gakpo, skulle ge The Reds ledningen. Bradley kastade ett inkast till Mac Allister som dundrade in ett hårt inlägg till anfallaren som gjorde 2-1. Liverpool var i ledning och Anfield kokade.

I den 68:e minuten fick Bradley lämna plats för Andy Robertson som kom in från bänken.

Liverpool var fullständigt dominanta efter paus och i den 71:a minuten skulle Diaz äntligen få sätta bollen i nät. Robertson vann bollen högt och gav med en brytpassning anfallaren ännu ett läge och denna gång var avslutet som levererades distinkt och välplacerat. 3-1!

Med en knapp kvart kvar att spela fick Gravenberch lämna plats för Bobby Clark.

Luton gjorde några enstaka försök att ta sig framåt i planen under slutminuterna i jakt på en reducering som kunde ha skapat lite nerv i matchen igen, men Klopps mannar hade full koll på tillställningen.

Det skulle bli en särskilt speciell kväll för Jayden Danns som i den 89:e minuten fick komma in från bänken och göra seniordebut i den röda tröjan. Anfallaren ersatte Diaz. Dessutom kom James McConnell in istället för Mac Allister.

En speciell kväll var det även för Elliott som gjorde sin 100:e match för Liverpool – och han gjorde den än mer speciell när han dundrade in 4-1 på tilläggstid. Danns spelade loss Gakpo som blev tacklad vilket ledde till att bollen låg fri; Elliott var först på den och skruvade in lagets fjärde mål.

Klopps lag fortsätter att hantera motgångar på bästa sätt. Skadekrisen var inför matchen nästintill total men de tillgängliga spelarna gjorde som managern önskade; de slöt samman och slet stenhårt för att ta hem tre nya poäng.

Premier League

Liverpool – Luton 4-1 (0-1)

Målen: 0-1: (12) Ogbene, 1-1: (56) Van Dijk (Mac Allister), 2-1: (58) Gakpo (Mac Allister), 3-1: (71) Diaz (Robertson), 4-1: (91) Elliott

Domare: Andy Madley

Skott: 29-12

Skott på mål: 13-3

Bollinnehav: 62%-38%

Passningar: 499-316

Passningsprecision: 83%-72%

Fouls: 15-14

Gula kort: 1-4