Rapport: Van Dijk nickade hem tionde titeln!

Bild till nyheten Rapport: Van Dijk nickade hem tionde titeln!
Liverpool är Ligacupmästare för tionde gången! Det står klart efter en dramatisk tillställning på Wembley där lagkapten Virgil van Dijk klev fram i förlängningen och nickade hem segern till The Reds.

SUMMERING:

Det smällde rejält under den första kvarten på Wembley och Chelsea hade mycket väl kunnat få ett par gula kort när Liverpool tryckte på efter ett ledningsmål. The Reds fick vid ett flertalet gånger träff i presspelet och kunde sätta Petrovic i Chelsea-målet på prov. Luis Diaz var lika aktiv som mot Luton senast och var involverad i det mesta.

Till följd av Liverpools dominanta start tvingades Chelsea förlita sig på omställningar för att försöka hitta vägar upp på offensiv planhalva. Efter 20 minuters spel kom de blåklädda fram i en sådan omställning och Caoimhin Kelleher stod för en jätteräddning för att hindra Cole Palmer från att göra matchens första mål, Wataru Endo kastade sig sedan uppoffrande fram för att täcka returen.

Efter 25 minuters spel gjorde Caicedo en stygg tackling på Ryan Gravenberch som vred till foten så pass illa att han tvingades bli utburen på bår. Nederländaren ersattes av Joe Gomez. Bytet ledde till en taktisk förändring där Conor Bradley klev upp som högerytter, Harvey Elliott ned på mittfältet och Gomez tog plats som högerback.

I den 31:a minuten löpte sig Nicolas Jackson loss in bakom Virgil van Dijk och Ibrahima Konaté och serverade sedan ett öppet mål för Raheem Sterling vid den bortre stolpen. Den ex-röde anfallaren satte bollen i nät men efter en VAR-check blev målet bortdömt för offside.

Efter skadan tog Chelsea över taktpinnen under en period och var det lag som var klart närmast ett ledningsmål. Liverpool var dock inte ofarliga; med fem minuter kvar av halvleken svingade Robertson in ett inlägg som nådde Cody Gakpo, anfallaren nickade mot den bortre delen av målet men Petrovic blev räddad av stolpen!

Momentumet svängde tillbaka till Liverpools fördel och i den sista ordinarie minuten fick Bradley ett superläge efter att Diaz och Elliott kombinerat i straffområdet. Den unge nordirländaren avlossade ett skott från nära håll som tyvärr blockerades av en blå försvarsmur.

Det blev inga mål i vad som totalt sett var en jämn halvlek där båda lagen skapade chanser som mycket väl hade kunnat resultera i en ledning.

Det fortsatte att vara jämnt i inledningen av den andra halvleken och båda lagen valde ofta att slå längre bollar i ett försök att hitta in bakom respektive backlinje men de lyckades inte skapa de där riktigt farliga målchanserna.

Lagkapten Van Dijk skulle än en gång kliva fram och visa vägen för det skadeskjutna Liverpoollaget. Robertson skruvade in ett inlägg från vänster och den kraftfulle mittbacken nådde högst och nickade in 1-0! Men en VAR-granskning visade att Endo stod offside när inlägget slogs och då han blockerade en blåklädd spelare så dömde Kavanagh bort målet.

I den 72:a minuten fick Bradley lämna plats för Bobby Clark som kom in från bänken.

Chelsea skulle kvittera i stolpträffar med en kvart kvar att spela när ett lågt inspel nådde Conor Gallagher vars styrning sånär gav Londonlaget ledningen, men bollen tog alltså i stolpen innan den kunde rensas i väg av det röda försvaret.

När matchen stod och vägde mot slutet skapade Chelsea en jättechans i en snabb omställning som resulterade i ett friläge för Gallagher men Kelleher klev fram till de rödas räddning och stod för en ny jättefin räddning.

I den 87:e minuten gjorde Klopp ett trippelbyte: Jayden Danns, James McConnell och Kostas Tsimikas ersatte Gakpo, Mac Allister och Robertson.

Chelsea pressade på något enormt under slutminuterna och i den andra tilläggsminuten uppstod en kaotisk situation i straffområdet där blockeringar och räddningar krävdes från Liverpools sida för att förhindra ett sent avgörande.

Trots den intensiva avslutningen blev det inga mål innan Kavanagh blåste av – och precis som de senaste finalerna lagen emellan gick det hela till förlängning.

Den första chansen i förlängningen skapades av Liverpool. Elliott slog en boll mot bortre där Van Dijk vann en duell och nickade den mot Danns som med en nick tvingade fram en fin räddning av Petrovic.

Något senare var de extremt nära igen när Diaz chippade in ett inlägg mot Elliott som drog till på halvvolley, men skottet gick någon centimeter utanför stolpen. Chelsea satte lite tryck med någon hörna mot slutet av den första förlängningskvarten men målnollan förblev intakt.

Inför andra byttes Jarell Quansah in istället för Konaté.

I takt med att tröttheten slog till på allvar öppnade ytorna upp sig allt mer och spelet böljade fram och tillbaka på Wembley, men Liverpool hade ändå lite mer kontroll på tillställningen trots de unga inhopparna. Med fem minuter kvar nickade Elliott i stolpen innan Petrovic räddade det efterföljande försöket på mållinjen.

Van Dijk fick ett mål bortdömt under ordinarie tid – men i förlängningen klev han fram igen och nickade Tsimikas hörna i mål! Liverpool hade tagit ledningen och den röda delen av Wembley utbrast i ett hejdundrande glädjevrål.

Van Dijks mål blev matchens enda och lagkaptenen blev matchhjälte och nickade hem Liverpools tionde titel i Ligacupen!