Rapport: Ena foten i kvartsfinal!

Bild till nyheten Rapport: Ena foten i kvartsfinal!
En stekhet Darwin Nunez och en storspelande Caoimhin Kelleher var huvudrollsinnehavarna i Prag när Liverpool tog ett stort steg mot avancemang i Europa League-slutspelet.

Sparta Prag-supportrarna skapade en härlig stämning från första sekund på Epet Arena. Liverpool såg inte särskilt påverkade ut utan skapade ett jätteläge redan i matchens andra minut när Wataru Endo vann bollen strax utanför straffområdet; Darwin Nunez kunde passera målvakten men fick inget vidare tryck i avslutet vilket gjorde att det kunde blockeras.

Trots Nunez miss skulle Liverpool få en drömstart på matchen. Efter fem minuters spel såg en alert Alexis Mac Allister till att nå först på en boll i straffområdet och blev nedsparkad av en försvarsspelare. Domare José Sanchez var snabb med att peka på straffpunkten och "Macca" själv klev fram från punkten och placerade in matchens första mål.

Efter en knapp kvart började Sparta Prag få lite fart i spelet och hotade först genom ett långt inkast som tvingade Mac Allister till en fin defensiv aktion innan Caoimhin Kelleher gjorde en jätteräddning när en snabb omställning resulterade i ett superläge för Haraslin. Joe Gomez såg till att räddningen inte gjordes förgäves genom att rensa undan bollen från mållinjen.

Hemmalagets inspiration växte i takt med chansskapandet och Liverpool fick slita rejält för att hålla fast vid ledningen. I den 20:e minuten stod Kelleher för en ny fin räddning efter en hörna.

Liverpool skulle svara på Sparta Prags offensiva framfart på bästa sätt, nämligen genom att göra 2-0. Och vilket mål det var! Nunez drog till med ett skruvat skott från distans som helt ställde Vindahl-Jensen i tjeckernas mål och ledningen var fördubblad.

Mål nr 1000

Nunez mål var det 1000:e målet som Liverpool gjort under Jürgen Klopps ledning – ett passande sätt att markera den fina milstolpen.

Ledningen till trots fortsatte Liverpool att bli påminda om att de inte kunde slå av på takten mot ett taggat Sparta. I den 35:e minuten gjorde Kelleher en ny räddning men släppte en retur mot Birmancevic som hade ett öppet mål framför sig – yttern strulade dock till det för sig och lyckades på något sätt missa målet helt och hållet.

Med några få minuter kvar av halvleken borde Cody Gakpo gett sitt lag ännu större andrum i matchen. Först stod han för en fin aktion med en vändning och ett rappt avslut mot den första stolpen, men Vindahl-Jensen hann ned för att rädda. Något senare slet han mot en ensam försvarare och tog sig hela vägen in i straffområdet, snurrade för att lägga bollen till rätta innan han drog till med ett något förhastat skott som även det räddades.

Gästerna skulle dock hinna göra ett tredje innan pausvilan och det var en stekhet Nunez som slog till igen! Mac Allister slog en längre boll mot den djupledslöpande anfallaren som från en ganska snäv vinkel dunkade in en halvvolley vid den bortre stolpen.

Liverpool kunde därmed ta med sig en tremålsledning in till pausvilan efter en underhållande och svängning första halvlek där Kelleher spelade en viktig roll i att se till att hemmalaget hade ett berg att bestiga efter paus.

Inför den andra halvleken gjorde Klopp ett byte där Gomez ersattes av Conor Bradley. Den unge nordirländaren fick en mardrömsstart på inhoppet då han en minut in i halvleken rensade ett lågt inspel i eget mål och det var reducerat i Prag.

Direkt efter reducering satte hemmalaget fart i en ny omställning som skulle bli kostsam för Liverpool, inte i form av ett insläppt mål då Kelleher gjorde en ny räddning, men Konaté såg ut att sträcka sig i löpningen hemåt och kunde inte fortsätta spela. In från bänken kom Virgil van Dijk. Samtidigt passade Klopp på att byta in Dominik Szoboszlai istället för Nunez.

Med tanke på starten på halvleken såg det ut att kunna bli spännande ändå men det dröjde inte länge innan Liverpool hade klivit upp i en tremålsledning på nytt. Elliott gjorde sin andra assist för matchen när han spelade fram till Luis Diaz som placerade in lagets fjärde mål.

I den 65:e minuten fick Mac Allister lämna plats för Bobby Clark. Ungefär tio minuter senare fick Mohamed Salah göra comeback då han ersatte Diaz.

Matchen gick ned ganska så rejält i tempo under slutskedet där det såg ut som att båda lagen slog av lite på takten, kanske med titelstriden i de respektive ligorna i åtanke.

Salah såg ut att markera sin comeback med ett mål när han i den 84:e minuten satte bollen i nät, men efter en VAR-check dömdes målet bort för offside.

Liverpool hade full kontroll på tillställningen och kunde till och med utöka ledningen till 5-1 i den sista tilläggsminuten när Szoboszlai fick öppen gata mot mål och utan problem placerade in lagets femte mål.

En fyramålsledning var ett faktum vilket såklart ger dem en enorm fördel inför nästa veckas retur på Anfield.

Europa League, åttondel (1/2)

Sparta Prag – Liverpool 1-5 (0-3)

Målen: 0-1: (6) Mac Allister, 0-2: (25) Nunez (Elliott), 0-3: (45 3) Nunez (Mac Allister), 1-3: (46) Bradley (självmål), 1-4: (53) Diaz (Elliott), 1-5: (94) Szoboszlai

Domare: José Sanchez

Skott: 11-20

Skott på mål: 7-11

Bollinnehav: 36%-64%

Passningar: 370-660

Passningsprecision: 80%-88%