Rapport: Delad poäng på Anfield

Bild till nyheten Rapport: Delad poäng på Anfield
Liverpool stod för en fin insats och var i långa stunder det bästa laget på Anfield i toppfighten mot Manchester City. Jakten på ett segermål gav dock aldrig resultat vilket gjorde att de båda lagen fick med sig en poäng från en intensiv, kvalitativ och underhållande tillställning.

Manchester City öppnade matchen starkt och kombinerade sig med enkelhet igenom Liverpool ett par gånger under de inledande minuterna och Caoimhin Kelleher sattes på prov tidigt. City etablerade ett mer kontrollerat anfallsspel medan The Reds ofta sökte det längre alternativet, detta utan någon större framgång under den första tio minuterna.

Liverpool lyckades dock lugna ned spelet något och äga boll under längre perioder vilket gjorde att de kunde sätta tryck mot City-målet. Efter fint kombinationsspel serverade Darwin Nunez ett öppet mål för Luis Diaz som rullade bollen i nät – men målet dömdes bort för en offside på Nunez.

En fast situation skulle leda till matchens första mål efter 24 intensiva minuter. Kevin De Bruyne slog en låg hörna mot den första stolpen där John Stones hade lämnats helt ensam och 1-0 till Manchester-laget var ett faktum.

Efter en halvtimme skapade Liverpool en fin kvitteringschans när Harvey Elliott skruvade in ett inlägg mot Dominik Szoboszlai som fick hoppa upp ensam i straffområdet, men ungrarens nick gick utanför målramen.

Det var en extremt jämn halvlek men Liverpool hittade flera gånger fram i farliga anfall efter att ha vunnit bollen högt upp i planen. Luis Diaz vek in och avlossade ett skott som gick precis utanför. De fina anfallsförsöken till trots hade Ederson inte behövt göra mer än en enda räddning – på ett långskottsförsök från Szoboszlai – när halvleken var till ända. Ett ögonblick av för låg koncentration vid hörnan blev avgörande för de första 45 minuterna.

Inget av lagen gjorde några byten inför det att Michael Oliver blåste igång den andra halvleken.

Liverpool fick en drömstart på halvleken när Nunez jagade bollen in i straffområdet och blev rejält nedsparkad av Ederson. Oliver var snabb med att peka på straffpunkten och Alexis Mac Allister klev fram och kvitterade matchen!

Ederson fick ont när han sparkade ned Nunez och några minuter efter målet signalerade han att han inte kunde spela vidare. In från City-bänken kom Stefan Ortega.

I den 58:e minuten stack De Bruyne in en boll mot Phil Foden ute till höger i straffområdet och engelsmannens avslut tvingade Kelleher till en fin räddning.

Efter en timmes spel kom Mohamed Salah och Andy Robertson in från bänken. Szoboszlai och Bradley klev av.

Salah visade klassen omedelbart när han slog en lysande djupledspassning till Diaz som kom helt fri mot Ortega, men avslutet blev totalt misslyckat. En minut senare fick han en ny chans i straffområdet men förstatouchen blev för svag och Walker hann tillbaka för att styra ut bollen till en hörna.

Liverpool stärktes verkligen av kvitteringsmålet och hade en lång period där de gång efter annan vann tillbaka bollen och tvingade City till konstant försvarsspel. Med lite bättre skärpa från Diaz hade en välförtjänt ledning varit ett faktum.

Den röda dominansen till trots var City några centimeter från att ta ledningen på nytt i den 73:e minuten. Kelleher nådde först på ett inlägg från vänster och boxade bollen rakt på Foden och därefter träffade den i ribban!

I den 76:e minuten fick Nunez lämna plats för Cody Gakpo.

Liverpool fortsatte att vara det bättre laget även under slutskedet av matchen men gästerna skulle sånär ta ledningen i den 88:e minuten när Jeremy Doku kom i en en-mot-en-situation med Gomez och avlossade ett lågt skott mot den bortre stolpen, bollen träffade insidan av stolpen och studsade ut i famnen på Kelleher.

Liverpool jagade ett segermål in i det sista och ropade på straff två gånger om under tilläggstiden när Kyle Walker sänkte Salah och Doku sparkade Mac Allister i bröstet men båda gångerna friade Oliver.

Det ville sig inte fullt ut för The Reds som trots att ha varit det klart bättre laget i den andra halvleken fick nöja sig med en poäng. En poäng som håller de kvar före City i tabellen, men efter Arsenal som har bättre målskillnad.