Aston Villa – Liverpool 3-3: Stor dramatik i Klopps sista bortamatch

Bild till nyheten Aston Villa – Liverpool 3-3: Stor dramatik i Klopps sista bortamatch
Det bjöds på fartfylld och händelserik underhållning på Villa Park när Jürgen Klopp avslutade bortakarriären med The Reds. Det såg ut att bli en seger för Liverpool, men ett ursinnigt Champions League-jagande Aston Villa vägrade se sig besegrade och gjorde både 2-3 och 3-3 i matchens slutskede.

Liverpool fick bästa möjliga start på Jürgen Klopps sista bortamatch då de klev upp i ledning redan i den andra minuten. Harvey Elliott satte fart från mittplan, kombinerade med Mohamed Salah ute till höger och slog in ett inspel som via en försvarare gick rakt på Emiliano Martinez – men den argentinske målvakten såg ut att ha såpa i handskarna och tappade in bollen i eget nät. 0-1!

Klopps lag bibehöll farten i offensiven och var det klart bättre laget under de inledande minuterna. Aston Villa skulle dock hitta in i matchen i den 12:e minuten. En felpass på mittplan gav hemmalaget möjligheten att sätta fart genom Ollie Watkins på vänsterkanten, anfallaren löpte sig hela vägen in i straffområdet och spelade bollen snett inåt bakåt till Youri Tielemans som med ett distinkt skott satte 1-1.

Efter kvitteringen blev det jämnare och svängde mer fram och tillbaka. När 20 minuter var spelade såg Watkins ut att kunna komma loss i ett avslut efter en omställning, men Jarell Quansah stod för fint försvarsarbete och kunde täcka upp och förhindra att Alisson sattes på prov.

Nästa chans blev Liverpools efter att Salah spelat över till Luis Diaz som släppt vidare till Joe Gomez. Engelsmannen drog till med ett avslut mot den bortre stolpen som räddades av Martinez, men Gakpo var först på andrabollen och stötte in den i mål. En lång VAR-check senare signalerade domare Simon Hooper att målet var godkänt och en Liverpoolledning var ett faktum. 1-2!

Därefter följde en period utan några målchanser av värde, men med tio minuter kvar av halvleken borde Villa ha kvitterat. Ett inspel från höger lämnade ett Diego Carlos och Watkins med möjligheten att sätta bollen i öppet mål, men mittbacken Carlos forcerade sig fram och ställde till det så pass att bollen passerade de båda och Liverpool kunde pusta ut.

Det bjöds på en intensiv avslutning på halvleken där hemmalaget, som med vid seger säkrade Champions League-spel, tryckte på allra mest. Alexander-Arnold bjöd dem på ett jätteläge genom att slarva bort bollen på egen planhalva, men Diaby som löpte sig fram in mot straffområdet lyckades inte få sitt avslut på mål.

Efter fem minuters tilläggstid där det fortsatte att svänga fram och tillbaka kunde Liverpool ändå kliva in till pausvila med sin ledning i behåll.

Även i den andra halvleken skulle Liverpool få en perfekt start. Elliott svingade i den 48:e minuten in ett frisparksinlägg mot Quansah som körde över sin markering innan han nickade bollen i krysset – den unge mittbacken som sannerligen gått från klarhet till klarhet under säsongen fick därmed fira sitt allra första Premier League-mål! 1-3.

Aston Villa kunde sånär svara omedelbart på målet när Leon Bailey serverade ett öppet mål för Watkins efter en snabb omställning – men en VAR-check senare hade målet blivit bortdömt för offside.

Det var en händelserik inledning av halvleken. Bara några sekunder efter det bortdömda målet höll Alisson på att ge bort en reduceringsboll när han drällde med bollen och spelade fel, men Watkins tvingades till en klack i en något tilltrasslad situation, en klack som gick en bit utanför målramen.

Liverpool må ha haft en tvåmålsledning, men de fick slita rejält för att det skulle förbli så när Aston Villa höjde tempot i ett försök att hitta tillbaka in i matchen och på nytt få upp hoppet om att få med sig poäng från matchen. Klopps manskap kunde dock ta död på energin genom att kontrollera bollinnehavet i längre stunder.

I den 75:e minuten gjorde Klopp hela fyra stycken byten: Elliott, Gakpo, Diaz och Endo fick lämna plats för Ryan Gravenberch, Darwin Nunez, Curtis Jones och Dominik Szoboszlai.

Med fem minuter kvar tändes det där hoppet för hemmalaget. Mac Allister tappade bollen precis utanför eget straffområde, något som Jhon Duran utnyttjade genom att dra till med ett hårt och välplacerat avslut till 2-3.

När Villa jagade en kvittering öppnades ytorna upp för Liverpool. Inhoppande Nunez drog nytta av det genom en löpning som gav honom ett friläge mot Martinez. Anfallaren placerade säkert bollen i nät, men som så många gånger förr visade reprisbilderna en knapp offside i uppbyggnaden till målet.

Det vände istället åt andra hållet och på ett något chansartat vis skulle Villa hitta en kvittering till 3-3. Diaby vände upp och satte fart centralt och ett passningsförsök mot Duran styrde, ur hemmalagets perspektiv, så pass lyckligt på den framrusande anfallaren att Alisson blev helt ställd och inte kunde göra annat än att se bollen gå i nät.

Hooper lade till nio minuter när ordinarie tid var färdigspelad. Förutsättningarna till trots var det Liverpool som lyckades skapa de största farligheterna under tilläggstiden – men det blev inga fler mål i matchen så Klopp fick nöja sig med en poäng i vad som var den allra sista bortamatchen han gjorde med The Reds.

Premier League

Aston Villa – Liverpool 3-3 (1-2)

Målen: 0-1: (2) Martinez (Självmål), 1-1: (12) Tielemans (Watkins), 1-2: (23) Gakpo, 1-3: (48) Quansah (Elliott), 2-3: (85) Duran (Chambers), 3-3: (88) Duran (Diaby)

Domare: Simon Hooper

Skott: 19-14

Skott på mål: 5-7

Bollinnehav: 41%-59%

Passningar: 383-564

Passningsprecision: 84%-88%

Fouls: 11-15

Gula kort: 1-1