Darwin har troligen straff att vänta efter tumultet

Bild till nyheten Darwin har troligen straff att vänta efter tumultet
Historien visar att spelare som passerar gränsen och slåss med supportrar straffas av FIFA, även om det handlat om att skydda familj och anhöriga.

Darwin Nunez och några av hans uruguayanska lagkamrater har antagligen straff att vänta när CONMEBOL (Sydamerikas styrande fotbollsförbund) och FIFA granskat nattens händelser från Copa America-semifinalen i USA.

Videoklipp visar att Liverpoolanfallaren både gav och tog slag när han bröt sig fram genom publikhavet mot läktarsektionen där spelarnas familjer befann sig efter matchen.

Upprinnelsen uppges ha varit att berusade Colombia-fans skapade en "lavin" mot familjernas platser och det fick spelarna att reagera kraftigt. Darwin hade sällskap av bland annat Atletico Madrids Jose Gimenez och Barcelonas Ronald Araujo upp på läktaren.

På klippet nedan ses Darwin klättra upp och ge sig in i tumultet.

– Det här är en katastrof. Våra familjer var i fara. Vi var tvungna att gå upp på läktaren för att ta ut våra nära och kära, med små nyfödda barn, sa Gimenez efteråt.

Tidigare bestraffningar

Om man ser till tidigare incidenter mellan spelare och publik de senaste åren – de är tack och lov inte så många – är det högst troligt att Darwin Nunez och några av hans lagkamrater har straff att vänta, även om straffet med största sannolikhet inte kommer att gälla karriären i Liverpool FC.

  • Eric Dier fick fyra matchers avstängning när han tog sig upp på White Hart Lanes läktare för att konfrontera en supporter som hånat hans bror.
  • Patrice Evra blev avstängd i sju månader från alla UEFA-tävlingar sedan han sparkat en Marseille-supporter.
  • Neymar fick tre matchers avstängning sedan han riktat ett slag mot en supporter på läktaren som hånat honom då han skulle hämta silvermedaljen efter den franska cupfinalen.

Reagerade instinktivt

Varken CONMEBOL eller FIFA har ännu uttalat sig om händelsen i Charlotte, medan Uruguays fotbollsordförande Ignacio Alonso lämnat följande kommentar:

"Spelarna reagerade instinktivt på vad som är naturligt, det vill säga försvara och skydda barn som var på den delen av läktaren, kvinnorna som blev överfallna, fruar, fäder, mödrar, barn och syskon som var där."

Vi kan bara hoppas att just detta ses som en förmildrande omständighet när de beslutande organen sagt sitt. Den miserabla säkerheten måste också tas i beaktning, inte minst med tanke på att USA ska arrangera VM om två år.

Colombia vann semifinalen med 1-0 efter Jefferson Lermas nick i den 39:e minuten. Natten mot måndag möts Luis Diaz och Alexis Mac Allister i finalen i Miami, som sänds på Viaplay kl 02:00.  

Darwin Nunez of Uruguay during the first half of the semi-final match between Uruguay and Colombia in the CONMEBOL Copa America USA 2024 at Bank of...
🚩

Säkra sajtens överlevnad!
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer